Jak pečovat o dřevěné krájecí desky?

Používáme je denně na zeleninu, maso nebo ukrojení chleba. Jak se však starat o dřevěné krájecí desky, aby nám zůstaly co nejdéle v perfektním stavu? 

classic-lg_800x800

Používáním profesionálních krájecích prkének zůstane čepel nože déle ostrá. Složení chrání citlivé čepele a zajišťuje, že ostří není poškozeno tvrdými, nevhodnými povrchy. Díky tomu mohou být nože méně často broušeny, zvyšuje se efektivita v kuchyni a práce je přesná, čistá a bezpečná. Proto jsou vysoce kvalitní krájecí desky také součástí ideálního kuchyňského vybavení spolu s noži prvotřídní kvality.

Jednoduchá základní pravidla

  • Nikdy nenechávejte na dřevěné desce vodu nebo jiné tekutiny po dlouhou dobu nebo přes noc.
  • Často stačí jen otřít desku vlhkým hadříkem bez použití čisticího prostředku nebo opláchnout pod tekoucí vodou.
  • Pokud je deska velmi špinavá, použijte teplou vodu a jemný čisticí prostředek.
  • Vždy se ujistěte, že jste přední i zadní část navlhčili rovnoměrně, abyste předešli přílišné tenzi při sušení.
  • Deska by měla být při sušení umístěna ve svislé poloze, aby mohl vzduch volně cirkulovat kolem desky.
  • Kompletní ponoření do vody, agresivní prostředky a extrémní teploty (horké i studené) desku poškozují.
  • Upozornění: Nikdy neumývejte dřevěnou krájecí desku v myčce!

Náš tip: Suchou desku byste měli čas od času naolejovat jemnou vrstvou oleje na vaření. Naneste olej bavlněným hadříkem. Poté nechte vsáknout a uschnout přes noc. Tím bude udržována bariéra proti vlhkosti.

Pamatujte, že dřevo přirozeně ničí bakterie, protože má antibakteriální účinek – obsahuje totiž přírodní organické sloučeniny. Ty se uvolňují pokaždé, když na desce krájíte, takže bakterie nemají šanci proniknout do dřeva.